Açıklaması/tanımı uzun olan ayrı sayfada yayınlanıp linkleri eklenecektir. Yazı tamamlanana kadar güncellenecektir. Kısa olanlar bu sayfada yayınlanacaktır.
Aken:
Mısır mitolojisinde ölüler tanrısı Osiris’in yardımcısıdır. Koç kafalı olarak tasvir edilir. Letopolis şehri onun için kurulmuştur. İyi insanların gittiğine inanılan dünyanın (Aaru) dışında kalan bölgeyi Osiris yerine yönettiği için yardımcı olarak adlandırılır.
Aker:
Aynı zamanda Akar da denir. Mısır mitolojisinde ufuk çizgisinin tanrılaştırılmış hâlidir. Aker’in görevi Güneş’i ayarlamak ve yükseltmektir. Aker’e yardımcı olan bir tanrı topluluğu vardır bunlar Akeru olarak isimlendirilir.
Am-heh:
Mısır mitolojisinde karma Tanrı. Yeraltı dünyasının Tanrısı.
Ament /Amunet: Tıklayın
Ammit
Ammit (diğer söylenişleri: Ammut, Ammet, Amam, Amemet ve Ahemait), Mısır mitolojisinde ölülerin kalbiyle beslenen suaygırı, timsah ve aslanın melezi olan bir canavardır. Anubis tarafından yapılan mahkemede ölünün ruhu temiz ise Ammit ölüye dokunamaz ama Maat’ın tüyü ölünün kalbinden daha hafif ise Ammit ölünün kalbini yer ve Aaru’ya girişleri engellenir. Ruh, asla rahata eremez.
Amun
Amen, , Ammon, Amoun Amen” “saklı olan” demektir.
Amon, Teb’in baş tanrısıdır ve ilk tanrıdır ve bütün tanrıların tanrısıdır. Eşi Amunet’le birlikte tanrıdır. Kutsal hayvanları kaz ve koçtur. Orta Krallık Dönemi’nde sadece yerel bir tanrıydı ama Tebliler Mısır’a hakim olunca Amen önemli bir tanrı oldu. 18. Hanedan’dan itibaren Tanrıların Kralı oldu. Ünlü Amen Tapınağı Karnak, dünyanın en büyük dinî yapısıdır. 19. ve 20. Hanedanlar Amen’in “görünmeyen yaratıcı güç” olduğunu cennetteki, dünyadaki, engin derinlerde ve yer altı dünyasındaki hayatın temeli olduğunu düşünürlerdi.
Amon daha sonra Ra ile birleşerek dini törenlerde adı anılan ve kendisine yücelikler atfedilen Mısırın en güçlü tanrısı oldu.
Kral IV. Amenhotep Amon hoşnuttur anlamına gelen adını Akhenaton (Aton’un hizmetkarı) olarak değiştirdi ve Mısırda herhangi bir betimleme yapılmayan Aton dinini kurdu ve diğer tanrılara tapınmayı yasakladı. Kralların da tanrı değil insan olduğu düşüncesini yaydı. ancak Amon rahipleri bu durum karşısında ayaklandılar. Akhenaton’un ölümünden sonra Aton’un tek tanrıcı Güneş dini’ tarihten silindi.
Güncel etkiler; Amon’un adı günümüze kadar dini tören ve dualarda Âmin, Âmen şeklinde tekrarlanmaktadır.
Amon-Ra
Anat
Anat veya Anath, Mısır’dan Mezopotamyaya kadar uzanan bölgede tapınılan bir tanrıçadır. Kökeni Mezopotamya uygarlıklarına kadar dayanırdı.
Mısırda; Bakire Anat olarak bilinir. Baal’ın kızı veya kardeşi ve Aley’in de kardeşiydi. Savaşçı bir tanrıça olup, her yıl Tanrı Mot’u kurban ederdi. Vazifesi kurbanlar sayesinde tanrıların yaşamasını temin etmekti. Aynı zamanda yağmur tanrısının kızı ve pınar tanrısının kardeşi olduğu için bitkilere yardım ederdi. Yakın ve uzak diyarlardaki ölülere su temin ederdi. Kadeş denilen tanrıça yine Anat’ın şeklindedir ve Mısır yazılarındaki sembolü aslandır
Mısırlılar onu Mezopotamya’daki tanrıça Baal’le özdeşleştirdiler. (Baal mısırlılara göre şeytanla arkadaş olan bir tanrıçaydı. Bunu da Baal’in bir simgesi olan lale ile özdeştiriyorlar.
Andjety için tıklayın
Anubis
Anuket:
Anuket, Mısır mitolojisi’nde soğuk su dağıtıcısı olarak bilinmektedir. Mısır’ın Elephantine ve çevre kentlerinde Anukent’e tapılmıştır. Khnum’un kızıdır ve kutsal hayvanı Gazel’dir. Kafasında tüylü bir taç taşır. Anuka adıyla da bilinir.